Contact
contact@anvelope-discount.ro
0743.148.576
Program
L-V: 8:00-17:00 / S: 9:00-13:00    

OG 5 2011, cunoscută și sub denumirea de "legea cauciucurilor de iarnă", a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011. data de la care a intrat in vigoare lege a creat însă confuzie în rândul șoferilor.

Ordonanța 5/2011 prevede obligativitatea în funcție de condițiile meteo și cele de drum. Acest lucru face obligatorii anvelopele cu marcaj M+S în perioada în care în Romania pot fi întâlnite zăpadă și gheață pe șosele, practic de la jumatatea lui octombrie până la începutul lunii aprilie. Evident că va trebui sa țineți cont de zona în care locuiti sau în care cilculați cu frecvență: zonele montane au un sezon de iarnă mai lung, iar riscul să fiți suprinși de nisoare în timpul unei călătorii este ridicat și în perioade în care în mod normal, în zona voastră de reședință nu este încă necesar să montați anvelope de iarnă.

Astfel, anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, ci oricând șofați pe carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. 

CE INSCRIPŢII SUNT NECESARE ÎN ROMÂNIA?

După cum ne specifică Directiva Europeană 92/23/CE din 31.03.1992, o anvelopă trebuie să prezinte unul din simbolurile următoare: M+S, M/S, M-S, M.S. sau M&S. Formula M+S este cel mai des utilizată. În unele cazuri, anvelopele de iarnă vor prezenta şi unul sau două desene suplimentare, ce reprezintă un fulg de nea şi un munte stilizat. Potrivit definiţiilor din directiva 92/23/CE şi din regulamentele 30 şi 54 EC-ONU, gruparea M+S (şi oricare altă variaţie care include ambele litere) indică foarte clar că anvelopa este pentru zăpadă, acestea fiind singurele elemente necesare în Europa pentru ca anvelopa să fie considerată de iarnă. Fulgul de nea şi piscul stilizat au fost introduse de organismul american în domeniu, UTQG, iar semnificaţia marcajului respectiv este că anvelopa care îl poartă este mai peformantă pe zăpadă şi gheaţă decât o anvelopă ce prezintă doar gruparea M+S. 

Simbolul fulgului de nea şi piscul stilizat au fost preluat ulterior de constructorii europeni de pneuri, care şi-au etichetat anvelopele în funcţie de performanţe şi reglementări, pentru a-şi putea comercializa în continuare produsele şi pe piaţa respectivă. Între timp, Comisia Europeană nu a luat în seamă normele UTQG, fulgul de nea şi piscul stilizat nefiind menţionate în reglementările valabile în UE.

 

Aproape toate anvelopele de iarnă prezintă piscul stilizat şi fulgul de nea lângă inscripţia M+S, dar acest lucru nu este valabil şi pentru anvelopele all-season cu un preţ redus sau mediu. Unele anvelope all-season prezintă doar gruparea M+S, care este suficientă potrivit normelor europene pentru a clasifica o anvelopă potrivită pentru iarnă. Astfel, chiar dacă unele voci spun că o pereche de anvelope trebuie să prezinte şi câteva semne distinctive, precum un fulg de nea şi o creastă alpină, pe lângă una dintre formaţiile M+S, M/S, M-S, M&S, legea europeană şi legea din România nu stipulează necesitatea prezenţei fulgului de nea sau a crestei alpine pe o anvelopă all-season pentru a fi pretabilă utilizării pe timp de iarnă. În schimb, dacă o anvelopă nu prezintă nici măcar inscripţiile M+S, aceasta nu este potrivită pentru utilizarea în sezonul rece și vă poate aduce neplăceri atât pe șosea, cât și la un eventual control.

Anexa II DEFINITII 2.2. „pneuri pentru zăpadă”: pneuri al căror desen al benzii de rulare și structură sunt proiectate înainte de toate pentru a asigura un comportament mai bun decât al pneurilor normale în noroi și în zăpadă proaspătă sau în curs de topire. Desenul benzii de rulare al pneurilor de zăpadă este în general caracterizat de elemente de crestătură și de matriță masive, mai distanțate unul de celălalt decât la pneurile normale; 

3. CERINȚE PRIVIND INSCRIPȚIILE 3.1.5. literele „M + S” (sau „M.S.” sau „M & S”) dacă este vorba de pneuri pentru zăpadă Apendicele 3 Partea A Inaltimea inscriptiei M+S >= 4mm Simbolul M+S poate fi departat de desemnarea dimensiunilor.

3. CÂND TREBUIE SĂ AI ANVELOPE DE IARNĂ?

Conform legii care a intrat în vigoare, automobiliştii trebuie să aibă anvelope de iarnă la circulaţia pe drumurile acoperite cu zăpadă şi/sau polei după data de 1 noiembrie a anului curent până la încheierea sezonului rece. Citită cuvânt cu cuvânt, legea ne obligă să avem anvelope de iarnă pe drumurile acoperite cu zăpadă sau polei, dar logica ne spune că este imposibil să circulaţi doar pe drumuri curate pe timpul iernii. Cei care parcurg un număr mare de kilometri şi distanţe mari în ţară sunt expuşi la situaţii meteo neprevăzute, caz în care trebuie să-şi echipeze maşina cu anvelope de iarnă înainte de termenul prevăzut de lege. Toate roţile unui autovehicul cu masa de până la 3.5 tone trebuie echipate cu anvelope corespunzătoare, indiferent de tipul tracţiunii. 

Chiar dacă drumul nu este acoperit de zăpadă sau polei, automobilul trebuie echipat cu anvelope pentru sezonul rece din momentul în care temperatura exterioară scade sub şapte grade Celsius. Mai mult decât atât, condiţiile meteo experimentate în ultimii ani ne-au arătat că vremea se poate schimba destul de rapid, deci nu trebuie să lăsăm schimbarea anvelopelor pe ultimul moment.

 
Plăți online securizate

Dispunem de o platformă cu un grad ridicat de securitate

Suport clienți dedicat

Echipa de suport și consiliere este mereu alături de tine

Livrare rapidă

Comanda ta este prelucrată mereu, în cel mai scurt timp

Garanția calității

Pentru noi, calitatea anvelopelor, dar și a serviciilor este mereu pe primul loc

Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara nordman-nokian online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara DEBICA online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale
Cumpara online - reduceri, promotii, oferte speciale