Riken si Yokohama detaliaza procesul productiei butadienei din masa vegetala
Aug 17, 2021

Ca urmare a unui anunț făcut de Yokohama în aprilie A.C, au fost publicate alte detalii ale cercetării privind crearea butadienei din biomasă.
O echipă de cercetători de la Centrul Japonez Riken pentru știința resurselor durabile, care a condus proiectul, a reușit să transforme glucoza în 1,3-butadienă. Cercetătorul principal Yutaro Mori a explicat: „Am construit o nouă cale metabolică artificială și am produs 1,3-butadienă direct dintr-o sursă regenerabilă - glucoza”.
Echipa spune că a reușit acest obiectiv mult căutat concentrându-se pe două părți ale procesului de biofabricare. Mai întâi au conceput o enzimă bacteriană, care ar putea transforma un compus biologic care poate fi dezvoltat din glucoză în 1,3-butadienă. Cercetătorii au modificat apoi o tulpină a bacteriei Escherichia coli pentru a utiliza această enzimă și a produce substanța chimică. Deoarece 1,3-butadiena este un gaz la temperatura camerei, poate fi capturat cu ușurință pe măsură ce bacteriile continuă să se divizeze și să crească.
Echipa de cercetare a reușit să sintetizeze în jur de două grame de 1,3-butadienă pe litru de infuzie microbiană, astfel încât tehnica mai are ceva de parcurs înainte de a fi potrivită pentru industrializare. Vor fi necesare cantități mult mai mari pentru ca metoda să fie competitivă din punct de vedere al costurilor cu producția pe bază de petrol.
Cu toate acestea, cu inginerie și optimizare suplimentare, Mori crede că echipa sa va ajunge acolo. Acum modifică în continuare căile metabolice ale bacteriei și sporesc eficiența enzimei. În colaborare cu Yokohama Rubber și Zeon Corporation, echipa extinde și protocolul pentru a lucra cu volume mai mari de microbi.
Cercetătorii spun că explorează și modalități de valorificare a puterii microbilor de a produce alte substanțe chimice din resurse regenerabile. „După ce am făcut cercetări suplimentare în ingineria enzimatică și ingineria metabolică, sper că vom putea contribui substanțial la realizarea unei societăți cu emisii reduse de carbon și a unei bioeconomii durabile într-un viitor nu atât de îndepărtat”, a conchis Mori. Detaliile complete ale cercetării au fost publicate în Nature și pot fi găsite aici.