Recomandari de anvelope pentru Dacia Duster in functie de sezon

Apr 06, 2022

Recomandari de anvelope pentru Dacia Duster in functie de sezon

Dacia Duster – un autoturism complex, preferat de șoferii de pretutindeni

Duster este un autoturism ușor de recunoscut, având o adevărată istorie în spate. Este unul dintre autoturismele preferate de către români, datorită fiabilității sale, a calității, cât și a aspectului pe care îl are.

Dusterul este un SUV ce a luat naștere printr-o colaborare între producătorul francez Renault și filiala din România, Dacia, în anul 2010. Este al treilea model al mărcii Dacia bazat pe platformă, după Dacia Logan și Dacia Sandero. În prezent se află la a treia generație, de al un an la altul fiindu-i aduse tot mai multe îmbunătățiri.

Prima generație de Duster, cunoscut ca Aro 10, a fost un autoturism de tip off-road, fiind produs de Dacia împreună cu ARO, în perioada 1984-1993. Acesta a fost produs cu piese componente de la Dacia 1300.

Cea de a doua generație a fost produsă în perioada 2010-2017, scopul său fiind de a lua parte la cursele de gheață. Noua generație de Duster a fost prezentată pentru prima oară în toamna anului 2009, fiind ulterior lansată în martie 2010.

Cea de a treia generație de Duster a fost lansată în toamna anului 2017, același model producându-se și în prezent. Noul model este costruit pe o platformă B0, dispune de servodirecție electrică, avertizare unghi mort, climatizare automată, cât și control pentru urcare rampă și coborâre pantă.

Autoturismul este echipat cu două motorizări, pe benzină și diesel, după cum urmează: 1.6l benzină (105 CP) și 1.5l diesel (90 CP și 110 CP).

Duster dă randament atât ca mașină de uz personal, cât și pentru off-road. Fiind un 4x4, Dusterul dispune de anvelope mari, care să îi asigure siguranță și să poată susține greutatea și puterea mașinii. 

Indiferent care este scopul pentru care se utilizează mașina, presiunea în anvelopele Duster trebuie să fie una normală, întrucât o anvelopă fără presiune se poate toci în timp, iar una cu presiune în exces poate exploda. Fiind un model nou, cu comenzi automatizate, Duster dispune și de un sistem de monitorizare al presiunii în pneuri. 

Toate caracteristicile autoturismului însă, dau un mai mare randament atunci când ne asigurăm că folosim doar consumabile de calitate. Astfel putem călători în siguranță și putem asigura o durată de viață mai mare autoturismului. 

Printre cele mai importante consumabile se numără anvelopele. Acestea sunt contactul dintre autoturism și carosabil, singurele care iau contact direct cu asfaltul. Tocmai din acest motiv, se recomandă o deosebită atenție în alegerea lor.

Cum alegem anvelope Duster potrivite pentru siguranță timp îndelungat

Alegerea de anvelope reprezintă o prioritate atunci când dorim să călătorim în condiții sigure, iar eficiența consumului de carburant și longevitatea primează. În alegerea de cauciucuri Duster este nevoie să ținem cont atât de tipul mașinii, cât și de specificațiile tehnice prezentate în cartea tehnică a autoturismului.

Pot exista situații în care anumite persoane ne fac o recomandare de anvelope Duster, însă înainte de a-i da curs, este indicat să ne asigurăm că acestea sunt într-adevăr adecvate autoturismului și că ne pot oferi siguranța de care avem nevoie atunci când suntem la volan. Este necesar să ținem cont de ce dimensiuni anvelope Duster avem nevoie, iar în funcție de aceste dimensiuni, să alegem ulterior. 

Pentru un model uzual de Dacia Duster 4x4, anvelopele recomandate pot fi 215/65 r16, 98T. Iar în ceea ce privește presiunea, atât pe anvelopele din față cât și pe cele din spate, se recomandă a fi de 2 Bari. 215/65 r16 reprezintă dimensiunile anvelopei și cele mai importante caracteristici totodată, întrucât ne indică lățimea anvelopei sau a secțiunii, raportul de înălțime, construcția anvelopei, cât și diametrul anvelopei.

Uneori putem întâlni doar scurtături ale acestor dimensiuni. Spre exemplu, atunci când întâlnim reperul anvelope Duster 16 ținem cont de faptul că numărul 16 ne indică structura anvelopei, fiind reprezentat în inch. Acest lucru înseamnă că anvelopa sau flancul interior al acesteia are 16 inch diametru.

Pe lângă caracteristicile anvelopelor, un alt aspect de mare importanță constă în schimbul anvelopei în fiecare sezon, cât și la nevoie, atunci când se uzează. Unii șoferi pot avea preferințe pentru anvelopele allseason, fie din motive financiare, întrucât nu necesită schimbate odată cu schimbarea sezonului, fie din motive de comoditate. Specialiștii însă recomandă ca schimbul de anvelope să se realizeze în funcție de sezon, schimbând așadar anvelope Duster vară, cu anvelope iarnă Duster. Acest schimb ne ajută totodată să ne bucurăm de o durată de viață mai mare anvelopelor.

Anvelope de vară Duster – siguranță pentru călătoriile în sezonul cald

Gama de Anvelope Duster 16 vară este una dintre cele mai bune alegeri pe care le putem face în sezonul cald. Vara, dorința de a călători este tot mai mare, datorită temperaturilor plăcute pe care le avem. 

Alegem adesea să călătorim cu mașina, iar pentru a ne bucura de confort și siguranță în trafic, avem nevoie de anvelope de vară. Temperaturile de peste 25 de grade ne sunt plăcute, însă trebuie să ținem cont că asfaltul este cu mult mai cald, mai ales în locurile ferite de umbră, un motiv în plus pentru a alege anvelope Duster de vară. Modelele de anvelope vara sunt produse dintr-un cauciuc special, care poate rezista la temperaturi ridicate. Acestea dau randament maxim la temperaturile ridicate, chiar și când asfaltul este foarte fierbinte. 

Temperaturile ridicate sunt, așadar, un factor important în alegerea celor mai bune cauciucuri vară Duster. Autoturismul este unul mare, cu un număr ridicat de CP. Drept urmare, viteza pe care o poate atinge nu este de neglijat. Acest lucru influențează, de asemenea, durata de viață a anvelopelor, întrucât, la o viteză mai mare, anvelopele, prin mișcările de frecare de pe partea carosabilă, se supraîncălzesc. La o temperatură a asfaltului de 40 grade, la drumuri lungi, cu o viteză ridicată, cauciucurile sunt mai calde decât ne putem imagina. 

Se recomandă așadar, ca odată cu creșterea temperaturii primăvara, să luăm în calcul trecerea la cauciucuri de vară Duster, care să ne asigure siguranță și confort pe întreaga durată a sezonului cald. Odată cu scăderea temperaturii însă sub 7 grade, se recomandă înlocuirea acestora, cu cele pentru sezonul rece.

Anvelope iarnă Duster – de ce ai nevoie de cele mai bune anvelope?

Iarna, temperaturile scăzute și schimbările atmosferice pot da multe bătăi de cap șoferilor. Pentru a face față cu ușurință oricărui tip de provocare, putem opta pentru cauciucuri iarnă 215 65 r16 Duster.

Fiind un model corespunzător autoturismului, ne poate oferi siguranță chiar și în sezonul rece, atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă sau gheață. Este cunoscut faptul că fiecare anotimp se manifestă diferit în funcție de zona în care ne aflăm, în zonele sudice ne putem bucura de ierni blânde, pe când în cele nordice sau de munte de ierni grele. 

Zăpada nu trebuie să ne ia însă prin surprindere, iar pentru a face față cu brio avem nevoie de cauciucuri iarnă Duster 4x4. Astfel, suntem pregătiți pentru neprevăzut, evitând derapajele sau accidentele. Iar pe lângă siguranța noastră, ca pasageri, asigurând totodată siguranță și celorlalți participanți la trafic. 

Atunci când călătorim în zone de munte, iarna, cu atât mai mult se recomandă să optăm pentru anvelope de iarnă. Iar pentru a nu fi presați de timp și de situație, odată cu scăderea temperaturilor sub 7 grade, putem înlocui anvelopele cu anvelope iarnă Duster 4x4. 

Fie că ne confruntăm cu zăpadă, gheață sau doar cu drumuri abrupte, de munte, cauciucurile Duster de iarnă ne sunt un real ajutor în șofatul prudent, indiferent de condițiile de drum, întrucât sunt concepute dintr-un material special, menit să asigure siguranță drumurilor grele.

Anvelope Duster all season – confort în orice sezon

Chiar dacă nu este pe deplin recomandăm să folosim pe tot parcursul anului modelele de anvelope all season, pentru unii șoferi acestea reprezintă o alternativă bună. Cu anvelope Duster 16 all season, ne putem bucura de confort și de siguranță de asemenea, însă trebuie să ținem cont că acestea se pot uza înainte de termen. 

Vara cauciucurile se pot supraîncălzi, iar iarna, din cauza condițiilor grele de drum, pot avea o eficiență redusă. De aceea, poate fi necesară înlocuirea lor mai repede, comparativ cu situațiile în care avem câte un set de anvelope pentru fiecare sezon.

Este important de ținut cont că, atunci când ne deplasăm pe drumuri cu condiții speciale cauzate de zăpadă sau îngheț, să ne orientăm către cauciucuri Duster de iarnă.

Pentru a alege cele mai bune anvelope Dacia Duster trebuie așadar să ținem cont atât de caracteristici de natură tehnică, cât și de influențele personale pe care le putem aduce. Aici un rol important îl joacă și modul în care șofăm, frecvența călătoriilor și tipul acestora, întrucât toate influențează durata de viață a anvelopelor.