Ce este sistemul A.B.S?

Mar 09, 2020

Ce este sistemul A.B.S?

Sistemul ABS (Antilock Braking System) a fost impus de lege acum mai mult de un deceniu, așa că este necesar să înțelegem cum funcționează.

După centurile de siguranță, sistemul ce previne blocarea frânelor  (ABS) este unul dintre cei mai mari contribuabili la siguranța rutieră. Acesta a devenit obligatorii în 2004, dar au fost montate pe unele mașini încă din anii 1960.

De ce este ABS atât de important?

Singurul contact al autoturismului cu șoseaua este reprezentat de patru mici zone, date de către anvelope. Dacă una sau toate aceste așa-numite "pete de contact" pierde aderența, mașina începe să  alunece și șoferul riscă să piardă controlul. Multe lucruri pot provoca acest lucru, dar frânarea adesea intârziată este principalul vinovat. În caz de urgență, șoferul fără experiență va apăsa instinctiv pe pedala de frână, provocând derapajul, oprirea autovehiculului in afara carosabilului  și oprirea pe o distanță mai lungă. Sistemul ABS a fost inventat pentru a contracara aceste efecte. Sistemul preia automat pentru a preveni blocarea roților la frânare puternică, ceea ce ajută șoferul să mențină controlul asupra direcției de deplasare , permițând șoferului să se deplaseze deoarece doar roțile care se rotesc pot fi direcționate. Rezultatul este că șoferul poate încetini și controla direcția simultan, menținând astfel controlul mașinii și evitând un accident.

Cum funcționează sistemul ABS?

Un sistem ABS utilizează senzori pentru a monitoriza viteza de rotire a fiecărei roți. Dacă, în timp ce șoferul frânează, sistemul simte că una sau mai multe roți încetinesc brusc și sunt pe punctul de a  se bloca, riscând un derapaj, aceasta eliberează automat frâna astfel încât roata să poată continua să se rotească, înainte de a o aplica din nou pentru a o  încetini . Sistemul efectuează această operație de până la 15 ori pe secundă (o acțiune pe care o puteți simți ca un impuls prin pedala de frână) pentru a ajuta la menținerea sau restabilirea controlului eficient al frânării și al direcției.

Cum pot spune dacă ABS-ul meu funcționează?

Când funcționează, probabil veți simți că este o vibrație pulsantă prin intermediul pedalei de frână, dar deoarece sistemele devin mai sofisticate, acestea sunt din ce în ce mai puțin vizibile. În timpul rulării, rareori va fi pus in funcțiune. Sistemul ABS intervine mai mult  pe drumurile umede, alunecoase. Dacă există o problemă cu sistemul, o lampă de avertizare se va aprinde pe tabloul de bord al mașinii .

Dacă ABS-ul  se activează în timp ce conduceți, această lumină poate de asemenea să clipească scurt pentru a vă avertiza că anvelopele nu au aderență și sistemul s-a declanșat, dar se va stinge imediat ce tracțiunea va fi recuperată. Dacă lumina ABS rămâne aprinsă în orice moment, aceasta ar putea însemna că există o problemă, astfel încât va trebui să verificați mașina la un service auto specializat.

Dat fiind că din ce în ce mai multe autoturisme moderne sunt dotate cu tehnologii de siguranță, este posibil să uităm îmbunătățirea incredibilă a siguranței adusă  de ABS. Este greu de estimate numarul de vieți pe care le-a salvat.